Guest member25959 Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 This is an article from Novinky, a Czech news website (in... Czech!). This article was posted way back on the 30th of June 2010~! Unfortunately, it seems that Novinky has deleted or moved the original article elsewhere. Here's the original link, which gives us a 404 Luckily, we have Wayback Machine, that archives any and every page on the 'net, so we're able to retrieve the article. If there are any Czech asexuals out there, I hope you enjoy~ I bez sexu se dá ťastně žít středa 30. června 2010, 11:00 Přestože větina lidí nepřítomnost sexuální touhy považuje za nemoc a snaží se tento problém řeit, asexuálové nebo-li také "Áčka" tento stav vůbec neřeí. Sex k životu prostě nepotřebují. Jsou ťastnějí a spokojenějí bez něj. Video Radim Uzel: Bez sexu se dá normálně žít Nejznámějím asexuálem je Američan David Jay New Scientist o něm píe jako o třiadvacetiletém pohledném mladíkovi s "tváří řeckého boha", který nikdy nezatoužil políbit dívku ani muže, natož po jiných stupních intimnosti. Od roku 2001 vede Jay kampaň za poznání asexuálů, založil fórum zvané AVEN a na stránkách www.asexuality.org vydává osvětové letáky. Podle Davida Jaye je nejsložitějí přesvědčit společnost, že asexuálové jsou ťastní bez sexu a že jim ani v nejmením nechybí. Na internetu nechybí ani seznamka podobně orientovaných lidí, kteří často touží po uzavření "asexuálního manželství". Možná vám to bude připadat jako dalí bezvýznamný módní výstřelek, přesto jde podle odhadů až o tři procenta světové populace, jež sex neberou jako potěení, ale jen jako mechanickou fyzickou činnost na plození dětí. Může jít o muže i ženy, kteří jsou naprosto zdrávi a mohou být sexuálně aktivní, ale nejsou. Nejedná se tedy ani o lidi frigidní, kteří sex provozují, ale nic přitom necítí a ani o impotenty, kteří po sexu touží, ale nejde jim to. Asexuálové nejsou vůbec znepokojeni nízkou hladinou vzruení. To je odliuje od lidí se sexuální poruchou, kteří touží po nápravě," vysvětluje doktorka Lori Brott z University of British Columbia, která se věnuje léčbě sexuálních dysfunkcí. V životě asexuála sex prostě nehraje žádnou roli. I když každý člověk tento stav prožívá jinak, rozhodně se nejedná o celibát a tedy nějaké účelové vzdání se sexu např. kvůli náboženskému přesvědčení. Někdo se s tím prostě již narodí, u někoho tento stav vyvolá nějaký nepříjemný zážitek z dětství jako je znásilnění či pohlavní zneužití a u dalího například chorobný strach z pohlavně přenosných chorob. Odborníci nemají jednotný názor Na řadě odpovědí ohledně asexuality se neshodují ani odborníci. Někteří tento stav berou jako vrozený celoživotní postoj, jiní jako dalí sexuální orientaci. Asi nejdále doel tým psychologa Anthonyho Bogaerta z Brock University v kanadském Ontariu, který za hlavní příčiny vzniku asexuality považuje genetické dispozice, poté sexuální traumata z dětství a dospělosti, ale také prenatální změny v hypotalamu či nemoc. S tímto tvrzením souhlasí i psycholožka a sexuoložka Marií de Montesová, která jetě dodává: "Za asexualitu může i represivní nebo nadměrné promiskuitní prostředí, když například dítě vyrůstá s matkou, která se živí prostitucí či naopak žije v naprosto puritánské rodině, kde je sex absolutní tabu." Ve vývoji lidské sexuality tedy kromě genetiky hraje i velmi důležitou roli výchova a zkuenost. Svou úlohu prý sehrávají i média. Například britský psychoterapeut Philip Hudson shledává hlavní příčinu asexuality v neustálém sexuálním bombardování, zvláť pokud se jedinec neztotožňuje s jejich tvrzením. ťastní i bez sexu O asexuálech se často říká, že jejich odmítání sexu souvisí předevím s tím, že jetě nepotkali toho pravého či pravou. A že jakmile tuto svou osudovou lásku poznají, pak změní i své názory na sex. Samozřejmě asexuálové toto tvrzení popírají. Přestože mezi nimi existují tací, co rádi masturbují či vyhledávají intimnosti s partnery, do pohlavního styku s druhou osobou ale raději nejdou. Vypovídá o tom i příběh jedné ženy na diskusním fóru asexuálů www.asexual.cz "Přestože se mi muži vždy líbili, sex s nimi mne vůbec nelákal. Měla jsem spí romantické představy, které vak žádný z mých nápadníků nikdy nechtěl respektovat. A proto jsem byla raději sama, věnovala se jen své kariéře a v podstatě se uzavřela do sebe. Přesto jsem jednoho krásného dne objevila svého muže snů, který mi splnil vechna má něžná přání. Přestože dolo i na sex, ze kterého vzela i moje dcera, k sexu jako takovému sem si cestu nikdy nenala. Bohužel jakmile upadla i prvotní zamilovanost u partnera, který konečně pochopil, že dalího sexu se se mnou nedočká, zkrachovalo i nae manželství. Přesto jsem se svým životem spokojená." Asi nejvíc vystihuje asexualitu příběh mladého muže Davida. "Mám rád společnost žen i mužů, ale představa sexu ve mě zůstává jaksi prázdná. Už dávno jsem si zvykl, že mne lidé označují za těžko přístupného, trochu chladného a někdy i působícího jaksi sektářsky. Bezpochyby se absence sexuálního ohně uvnitř mého těla vtiskla i do mého zjevu. Prý žiji jako mnich. A ano, samota a osamělost mne velice vzruují. Dokážu hodiny a hodiny číst, promýlet, věnovat se "hodinářské" práci. Dokážu v téhle práci prožít skutečný orgasmus. Je to zvlátní, ale dokonce i sebe sama vnímám jako bezpohlavní bytost. Nevím zda jsem skutečně muž a nevím zda bych nemohl zároveň být i žena, ale nemám předevím potřebu klonit se k jedné či k druhé poloze. Necítím vůbec potřebu se jakkoliv tvarovat ani mylenkou ani slovem ani životem. Stačí mi bohatě, jaký jsem. Mé tělo nabylo mužské podoby a chovám se tedy a žiji jako muž, ale docela klidně bych mohl být i žena. Ženy mne nakonec velmi milují, protože se dovedu výborně vcítit do jejich způsobu mylení a žití. Mužům často imponuji inteligencí, vizáží. Jenže stále znovu sleduji údiv v jejich očích, když nabídky k sňatku nebo k sexu sluně odmítnu. Málokdo dovede pochopit, že na otázku: Co má v sexu rád?, lze odpovědět zcela reálně: Nevím. Výsadou asexuality je právě tohle slovo: Nevím." Dana Sokolová, Novinky Gosh, I wish I could speak Czech. Ahoj! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts